Informacja dotycząca żywienia dzieci w Przedszkolu Publicznym w Biadolinach Radłowskich


Drodzy Rodzice !!!
Miło nam poinformować, że nasze przedszkole posiłki dla dzieci w formie śniadania, zupy, drugiego dania i podwieczorku przygotowuje we własnej kuchni za zgodą Powiatowej StacjiSanitarno Epidemiologicznej.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie  przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym na tablicy ogłoszeń a także w przedszkolnym jadłospisie Przedszkola Publicznego w Biadolinach Radłowskich wywieszona będzie informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych.


„Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji”

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki


Do przygotowywania posiłków używane są przyprawy świeże oraz suszone: bazylia, cynamon, czarnuszka, cząber, czosnek, czosnek niedźwiedzi, estragon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, kminek, koperek, liście laurowe, majeranek, melisa, mięta, natka pietruszki oregano, pieprz, szałwia, tymianek, wanilia, ziele angielskie, zioła prowansalskie oraz produkty gotowe takie jak: kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa, które zgodnie z informacjami od producentów - mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka). Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.


Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków

Udział procentowy posiłków:
1. Przy pobycie ośmiogodzinnym i co najmniej trzech posiłkach / śniadanie, obiad, podwieczorek/ udział procentowy powinien wynosić ok. 70 – 75% całodziennego zapotrzebowania energetycznego.
2. Posiłek obiadowy - powinien stanowić 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego
Rozkład posiłków:
1. Przy pobycie ośmiogodzinnym - minimum trzy posiłki : śniadanie, obiad, podwieczorek.
2. Przy pobycie pięciogodzinnym muszą być dwa posiłki główne : śniadanie i obiad.


ŚNIADANIE

Powinno być obfitym posiłkiem W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem lub mlekiem z kakao. W jego skład powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło (może być dobra margaryna), warzywa, owoce. Warzywa: liść sałaty, rzodkiewka lub szczypiorek.


OBIAD

Najbogatszy w energię (kalorie) posiłek, - powinien być wysokoenergetyczny, - powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy), - powinien się składać z dwóch dań: pierwszego dania: zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw i owoców; drugiego dania: którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera, lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub z mięsa i kaszy czy mąki, - powinien zawierać dwie potrawy z warzyw, przy czym jedną w postaci surówki, - jeżeli w skład obiadu wchodzi zupa z dużą ilością warzyw, to wtedy w skład drugiego dania oprócz ziemniaków wchodzi już tylko jedna jarzyna. Nie należy podawać ziemniaków dwa razy np. do zupy i do drugiego dania, tak samo nie należy również podawać dwa razy kaszy czy makaronu i to nie tylko w daniu obiadowym, ale również w ciągu dnia, - jeżeli nie pokrywa zalecanego zapotrzebowania kalorycznego, tj. ok. 35% całodziennej racji pokarmowej, powinien być uzupełniany deserem (podwieczorkiem).
ZUPY należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie
mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.
DRUGIE DANIE powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).

PODWIECZOREK

Posiłek trudny do zrealizowania. Jeżeli dziecko je późno obiad, mogą to być owoce lub napój mleczny lub mleczno – owocowy. Jeżeli dziecko zjada wcześnie obiad – podwieczorek może być podobnym posiłkiem jak drugie danie.

Nasze Przedszkole oferuje swoim wychowankom trzy posiłki dziennie:
- śniadanie + owoce
- obiad
- podwieczorek,

Posiłki te realizują 75 % całodziennej racji pokarmowej. Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID. Jadłospis jest zaplanowany na 10 dni i jest dostępny dla rodziców na tablicy w jadalni w holu przedszkola a także na stronie Internetowej jammik.pl. W naszej kuchni nie korzystamy z gotowych produktów typu: sałatki ze słoików, mięso konserwowane. Podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości. Sami robimy naleśniki, kluski leniwe, racuchy, pierogi, musy, koktajle itp., wykonujemy świeże surówki z warzyw tuż przed podaniem, podajemy prawdziwe masło, naturalne jogurty i soki. Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które najbardziej lubią, muszą jednak być urozmaicone i wartościowe, wykonane smacznie jak w domu. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbatkę owocową, sok lub kompot z owoców.

UWAGA!

Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.
Zawsze jesteśmy przygotowani na dokładki !!!